GROEN EN DUURZAAM

RawfoodBij Biobites proberen we bij alles wat we doen zoveel mogelijk rekening te houden met de natuur, het milieu en alles wat daar bij hoort. Op de eerste plaats zijn daarom al onze producten van biologische oorsprong. Voor ons is dit inmiddels heel logisch, maar dit geldt nog niet voor iedereen. Biologische voeding gebruiken wil voor veel mensen zeggen dat je je bewust bent of wordt van wat je eet. Waar dat eten vandaan komt en welke productieprocessen eraan te pas zijn gekomen. Biobites wil hieraan bijdragen! Tijdens het productieproces maken wij zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke producten, materialen die veelal gerecycled zijn, duurzaam geproduceerd en afbreekbaar door het milieu. Uiteraard kan je niet altijd alles groen doen. Ter compensatie zijn wij aangesloten bij Treesforall. Zij compenseren dat wat wij zelf niet kunnen door middel van de aanplanten van bomen. Daaarnaast steunen wij Monkey business. Deze organisatie helpt de orang-oetan zijn leefgebied in Indonesie te behouden. Wil je zelf een van deze twee goede initiatieven steunen, dan kan je op hun website kijken voor meer informatie (www.treesforall.nl of www.monkeybusiness.nl)

Productie proces in eigen beheer

Wij hebben er bewust voor gekozen onze producten in Nederland te produceren. Aan een kant om distributie en de daarbij horende CO2 uitstoot zo klein mogelijk te houden, aan de andere kant om aan zoveel mogelijk mensen in eigen land een werkplek te bieden. Daarnaast zijn we er van overtuigd dat gedreven en betrokken medewerkers, bijdragen aan een mooi en goed product.

 Monkey Business redt het tropisch regenwoud

Monkey Business beschermt de orang-oetan en zijn leefgebied, de tropische regenwouden van Borneo en Sumatra. De orang-oetan (letterlijk vertaald: ´bosmens`) wordt met uitsterven bedreigd. De voornaamste oorzaak hiervoor is het verdwijnen van de regenwouden, het thuis van deze mensaap. De bossen worden gekapt voor houtproductie, maar ook om plantages aan te leggen voor bijvoorbeeld de productie van palmolie. Ook zijn de apen het slachtoffer van stropers. Zij doden moeders om jonge orang-oetans als huisdier op de zwarte markt te verkopen.

Monkey Business steunt drie organisaties op Borneo en Sumatra die de orang-oetan beschermen. Dit zijn de enige twee plekken op de wereld waar de orang-oetan nu nog voorkomt. De organisaties vangen de dieren op, rehabiliteren ze en zetten ze uit in beschermde gebieden. Ook proberen ze samen met de lokale bevolking en de overheid de laatste regenwouden te beschermen. Monkey Business geeft deze organisaties financiële ondersteuning en werkt in Nederland aan bewustwording over de oorzaken van het uitsterven van de orang-oetan

Maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden wij bij Biobites vanzelfsprekend. Wij bieden mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt een plek en proberen een leerschool te zijn voor leerlingen uit diverse richtingen. Biobites is ambassadeur van MVO loont

mvo loont logoMVO Loont is een landelijk programma voor MKB-ers. Wij werken samen met andere belangrijke partijen als MVO Nederland, de NEVI en de Kamer van Koophandel. Wij helpen ondernemers MVO concreet te maken.

MVO binnen ons bedrijf samengevat

People

 • Wij geven mensen met beperking en afstand tot de arbeidsmarkt een plek
 • Wij zijn een leerschool voor leerlingen uit diverse richtingen
 • Wij zijn bezig met het boostprogramma om Social Enterprise te worden
 • Wij werken samen met Nudge. (www.nudge.nl)

Planet

 • Aangesloten bij treesforall, save me, cleanbits
 • Al onze producten zijn van biologische oorsprong
 • Ook tijdens het productieproces wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke producten
 • Wij spoelen met koud water
 • Wij gebruiken zo min mogelijk plastic
 • Milieubewust vervoer
 • Weinig afval, waar mogelijk wordt gerecycled
 • Gebruik van grootverpakkingen

Profit

 • Door de juiste inzet van sociale- en ecologische aspecten en bewaking van productieprocessen in ons bedrijf kunnen wij onze winst optimaliseren en deze voor diverse (goede) doelen inzetten.

Onze aandachtspunten voor de toekomst

 • Verpakkingsmateriaal
 • Energie groener, duurzamere ovens en verkorten droogtijd door verbeterde technieken
 • Nog minder waterverbruik
 • Inkoop zaden van bio, naar bio dynamisch
 • Fairtrade producten

5 redenen om voor Biologische voeding te kiezen

eu-eko-logo11. Geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar natuurlijke middelen en groeiritme. Daardoor nemen groenten en fruit minder water op en is het gehalte aan droge stof groot, dus meer vitaminen en mineralen en vollere smaak. Dieren die op een biologische boerderij leven, grazen buiten en krijgen uitsluitend biologisch voer te eten. Daardoor is het vlees malser. Ook bij overige biologische voedingsmiddelen is het gebruik van synthetische aromas of bewaarmiddelen verboden. Er wordt gebruik gemaakt van alternatieve zoetstoffen als stevia, kokosbloesemsuiker en agave. Er wordt gelet op het gebruik van aparte granen als quinoa, spelt en amaranth.

2. Biologische voeding een weldaad is voor je lijf. Omdat er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, krijgen wij als mens deze ook niet in ons lichaam. Het verwerken van deze stoffen, die ons lichaam niet herkend, kost namelijk veel energie. De voedingswaarde van biologische producten is vele malen hoger dan die van reguliere producten. Ook de energetische kracht is veel hoger, daarnaast is deze kracht in de rauwe vorm zelfs nog hoger.

Er is op het gebied van wetenschappelijk onderzoek nog niet heel veel te vinden dat dit uitwijst, echter blijkt wel heel duidelijk dat moedermelk van moeders die zich biologisch hebben gevoed, meer goede vetzuren bevat dan moeders die dit niet hebben gedaan.

3. Biologische boeren dragen grote zorg voor hun land. Afgezien van het feit dat ze geen chemische middelen gebruiken, letten zij er op dat de grond niet uitgeput raakt. Zij gaan uit van de samenhang tussen plant, dier, mens en milieu en werken met natuurlijke kringlopen. Ze gebruiken vruchtwisseling, dit houdt in dat er elk jaar een ander gewas op een stuk land groeit. Door de inspanningen van de boer ontstaat er een bodem vol met humus en microbieel leven. Binnen de Biologische landbouw worden geen ggo’s gebruikt oftewel genetisch gemanipuleerde organismen.

4. De dieren op een biologische boerderij hebben een eerlijk en gezond leven. Ze krijgen biologisch voer te eten, gaan geregeld naar buiten en hun stallen zijn voorzien van zonlicht. Er wordt geen preventief gebruik gemaakt van antibiotica. Omdat in hun leven zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met een natuurlijke balans waardoor ze minder snel ziek zijn en dan ook minder snel antibiotica nodig hebben. Veel boeren maken gebruik van homeopathische middelen indien een dier ziek wordt. Daarnaast houden boeren vaak rekening met de rassen die ze kiezen. Er zijn rassen die een goede weerstand hebben tegen ziekten en makkelijker bevallen dan anderen.

5. De biologische landbouw en veeteelt hebben een grote impact op het milieu en klimaat wereldwijd. Afgezien daarvan heeft het zijn weerslag op het leven van de boeren in de hele wereld. Volgens een rapport opgesteld door 400 internationale wetenschappers, is landbouw die kleinschalig, multifunctioneel en duurzaam is de beste garantie om mensen wereldwijd voedsel en inkomen te garanderen.

Biologische landbouw is niet geënt op grootschalige productie. Het houdt rekening met de draagkracht van de aarde. Uit een studie blijkt dat biologische landbouw 23% meer koolstof opslaat dan gangbare landbouw. Het kan dan ook klimaatsveranderingen af remmen en beter omgaan met de gevolgen.